Blog > Komentarze do wpisu

wiosenne śniadanie

Dzisiaj ponownie wytrawny wpis, jednakże patrząc na pogodę za oknem chociaż do kuchni staram się wprowadzić trochę barw. Śniadanie idealne do wykorzystania nadmiaru kaszy gryczanej ugotowanej do obiadu. Szybkie, tanie, pożywne a nade wszystko bardzo smaczne i wiosenne! :)

 

Ilość produktów na dwie porcje dania:

  • Dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • Dwa jajka ugotowane na twardo
  • 250 g szpinaku
  • 2/3 cebuli 
  • ząbek czosnku
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • papryka marynowana 
  • pół pora

 

Przygotowanie 

  1. Jajko dzielimy na białko i żółtko, białko kroimy na drobne kawałki, natomiast żółtko ścieramy na drobnej tarce (lub kroimy drobniej niż białka)
  2. Cebulę i pora podsmażamy na patelni do zeszklenia się cebuli
  3. dodajemy szpinak i dusimy do uzyskania konsystencji papki
  4. szpinak doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę śmietany
  5. Całość studzimy 
  6. Na talerzu układamy w kształcie krążka ugotowaną kaszę gryczaną, na to kładziemy szpinak 
  7. Następną warstwę robimy z białek
  8. całość posypujemy żółtkiem i ozdabiamy kawałkiem papryczki

 

Smacznego!



wtorek, 09 kwietnia 2013, dzuuls

Polecane wpisy










Durszlak.pl


Przepisy kulinarne