Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy tort z kremem z ciasteczek Oreo

 

Na tortownicę ok 20cm

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Krem:

  • 250 g serka kremowego
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z kakao, wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzep z jajkami, wanilią i olejem.
  2. Zawartość obu misek połącz – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodaj  kawę i mieszaj do połączenia składników. 
  3. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Piecz w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. (u mnie trochę krócej ale ja piekłam w tortownicy o śr. 16cm) Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchyl drzwiczki piekarnika i studź ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij z formy i ostudź do końca.
  4. Przygotuj w tym czasie krem. Serek utrzyj z cukrem pudrem (na początku radze dodać tylko połowę w zależności od tego jak słodki krem lubicie dosypcie go więcej). Stopniowo dodawaj śmietankę cały czas miksując. Dodaj kawałki pokruszonych ciasteczek Oreo i wymieszaj wszystko łyżką. 

Dekoracja: 

  • w moim przypadku to m&msy wysypane na krem (przed samym podaniem, mogą lekko puścić barwniki pod wpływem śmietanki), i batoniki ww, któymi obłożone są boki ciasta. 

 



 

 

przepis i inspiracja do ozdoby pochodzi z blogu cukrowawrozka.pl

niedziela, 22 września 2013, dzuuls

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.play-internet.pl
2016/09/28 22:54:37
witam, czy ciasteczka po wymieszaniu z kremem nadal będą kruche czy raczej zrobią się miękie?









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne