Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczne ciasto z marchewek

Dużo się ostatnio dzieje w moim życiu, a w domu ostatnio częściej niż zwykle mamy gości. Niedawno odwiedziła nas przyjaciółka mojej mamy, która jest na diecie, dostałam polecenie przygotowania jakieś sałatki z tej okazji, ale przyjęłam to jako wyzwanie i postanowiłam zrobić dietetyczne ciasto. Nie dość, że zawiera tylko zdrowe kalorie, to jest niesamowicie smaczne i podbiło podniebienia wszystkich gości, czego dowodem był fakt, że z kilku ciast stojących na stole to zniknęło jako pierwsze ;)

Składniki (na bardzo małą tortownicę, jeśli chcecie zrobić ciasto w blaszce 23-24cm polecam podwojenie składników, gdyż wyjdzie wam płaski placek)

  • 400g drobno tartej marchwi
  • 130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 4 jajka
  • szczypta soli2 
  • łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 30g orzechów włoskich
  • 50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli

 

Do dekoracji: 

  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (ja do mojego dodałam dosłownie odrobinę agar-agar, żeby lekko się zagęścił, Wy możecie to zrobić żelatyną,lub jeśli ciasto od razu będzie podawane gościom w ogóle pominąć ten krok)
  • ruloniki z marchewek (przepis na końcu przepisu.

 

Przygotowanie:

1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub malakserze na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 

3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.

4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.

5. Do gotowej masy dodajemy bakalie

6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 

7. Wystudzone ciasto dekorujemy serkiem i rulonikami z marchewki 

Przepis pochodzi z bloga abcdietaodkuchni.blogspot.com

 

Dekoracje z marchewki:

  •  1 duża i gruba marchewka
  •  1 szklanka wody
  •  1 szlanka cukru
  1. Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.
  2.  Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 15 minut.
  3.  Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika.
  4.  Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.

 


sobota, 19 października 2013, dzuuls

Polecane wpisy

Komentarze
ervisha
2013/10/19 11:23:51
Lubię ciacha marchewkowe ;D
-
Gość: Nina, 46.250.168.*
2013/10/20 17:12:32
Marchewkowe ciasto jest chyba jednym z moich ulubionych, smakuje przepysznie nawet bez żadnych dodatków :D









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne