Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki drożdżowe

Najlepsze na ciepło, mięciutkie w środku ze ślicznie zarumienioną skórką, u mnie z dżemem truskawkowo- rabarbarowym, ale do środka możecie włożyć co tylko zechcecie. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 50g drożdży
  • 200ml mleka
  • 3 jaja - dwa do ciasta, jedno do smarowania
  • marmolada do środka - ewentualnie twarda marmolada wymieszana z dżemem
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Drożdże rozkruszyć, dodać odrobinę ciepłego mleka (3łyżki wystarczą), łyżkę cukru i łyżkę mąki
  2. Jajka połączyć z pozostałym cukrem, roztrzepać. 
  3. Mąkę przesiać, masło upłynnić.
  4. Do dużej miski wsypać część mąki, sól, dodać ciepłe mleko i upłynnione drożdże, połączyć.
  5. Dodać masę jajeczną, resztę mąki, zagnieść ciasto, pod koniec ugniatania dodać roztopiony tłuszcz. 
  6. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
  7. Odstawić do wyrośnięcia, w trakcie wyrastania dwukrotnie przebić (po około pół godziny wyrastania ciasta zagnieść je ponownie, drugie przebicie nastąpi samoistnie jak będziemy przekładac ciasto na blat to rozwalkowania) 
  8. Ciasto powinno wyrastać conajmniej godzinę w ciepłym miejscu. 
  9. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części, wałkujemy w kształt koła, wycinamy trójkąty, na szerszą część nakładamy nadzienie, formujemy rogaliki, pozostawiamy do wyrośnięcia
  10. rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem
  11. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 15minut

Smacznego!

poniedziałek, 02 grudnia 2013, dzuuls

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2013/12/02 15:47:35
cudnie wyglądają









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne