poniedziałek, 17 marca 2014
Połączenie bananów i czekolady to jeden z moich ulubionych duetów, jak Tim Burton i Johnny Depp na szklanym ekranie, jak Sting i Eric Clapton w słuchawkach. Coś co po prostu zawsze musi się udać. A jeśli mamy w domu dojrzałe banany i kakao to naprawdę niewiele dzieli nas od posiadania jednego z najlepszych ciast na świecie!
sobota, 22 lutego 2014

 



Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier puder, posypki, barwniki spożywcze

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wymieszac z suchymi drożdżami (jeśli korzystanie z drożdży świeżych najpierw musicie zrobić rozczyn). 
  2. Dadać pozostałe składniki, zagnieść pod koniec dodając tłuszcz.
  3. Wyrobiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne 
  4. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1,5h 
  5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok 1cm 
  6. Wycinać donaty szklanką lub kieliszkiem ze średnicą okolo 7cm, malym kieliszkiem wycinac srodki (ja je zostawiam i smażę z nich malutkie okrągłe pączusie)
  7. Zostawić do podwojenia objętość na około pół godziny
  8. Olej rozgrzać do 175st. C
  9. Smażyć donaty z obu stron na złocisty kolor
  10. Jeszcze ciepłe lukrować i posypywać posypkami

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 22 grudnia 2013
Idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, całkowicie jadalny, stanowiący piękny dodatek na stół domek z piernika. Ja w tym roku robiłam aż 4 takie domki i pomimo trudności jakie czasem się pojawiają przy łączeniu niektórych elementów, powiem wam, że nie zamieniłabym tej zabawy na żadną inną, naprawdę warto spróbować!
piątek, 13 grudnia 2013
Wiem, że jeszcze jest czas na przygotowanie świątecznych pierników według tradycyjnej receptury,tak aby miękły w puszcze z plasterkiem jabłka, ale jeśli chcecie przygotować coś na wigilię w pracy, szkole, na prezenty dla znajomych to ten przepis jest niezawodny! Od razu po upieczeniu pierniczki nadają się do jedzenia i dekoracji.
poniedziałek, 02 grudnia 2013
Najlepsze na ciepło, mięciutkie w środku ze ślicznie zarumienioną skórką, u mnie z dżemem truskawkowo- rabarbarowym, ale do środka możecie włożyć co tylko zechcecie. Polecam gorąco!
piątek, 15 listopada 2013

Składniki:

  • 400g mąki pszennej 
  • 300g cukru 
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany 
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 260ml oleju
  • 3 łyżki kakaa 

 

Przygotowanie:

  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i rozgniecione banany. Miksować chwilę na wysokich obrotach.
  2. Dodać mąkę sodę i sól. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki 
  3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
  4. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w 150 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut.

niedziela, 27 października 2013
Babeczki czekające od zeszłego roku na to, żeby pojawić się na blogu, sama się sobie dziwię, że przypomniałam obie o nim w dobrej porze :D A więc jeśli nie wiecie co zrobić z dynią, chociaż moim ulubionym dyniowym daniem jest zupa, ale ileż można ją jeść, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na dyniowe muffiny w smaku i konsystencji przypominające trochę babeczki marchwiowe.
sobota, 19 października 2013
Dużo się ostatnio dzieje w moim życiu, a w domu ostatnio częściej niż zwykle mamy gości. Niedawno odwiedziła nas przyjaciółka mojej mamy, która jest na diecie, dostałam polecenie przygotowania jakieś sałatki z tej okazji, ale przyjęłam to jako wyzwanie i postanowiłam zrobić dietetyczne ciasto. Nie dość, że zawiera tylko zdrowe kalorie, to jest niesamowicie smaczne i podbiło podniebienia wszystkich gości, czego dowodem był fakt, że z kilku ciast stojących na stole to zniknęło jako pierwsze ;)
niedziela, 22 września 2013

 

Na tortownicę ok 20cm

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Krem:

  • 250 g serka kremowego
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z kakao, wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzep z jajkami, wanilią i olejem.
  2. Zawartość obu misek połącz – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodaj  kawę i mieszaj do połączenia składników. 
  3. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Piecz w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. (u mnie trochę krócej ale ja piekłam w tortownicy o śr. 16cm) Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchyl drzwiczki piekarnika i studź ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij z formy i ostudź do końca.
  4. Przygotuj w tym czasie krem. Serek utrzyj z cukrem pudrem (na początku radze dodać tylko połowę w zależności od tego jak słodki krem lubicie dosypcie go więcej). Stopniowo dodawaj śmietankę cały czas miksując. Dodaj kawałki pokruszonych ciasteczek Oreo i wymieszaj wszystko łyżką. 

Dekoracja: 

  • w moim przypadku to m&msy wysypane na krem (przed samym podaniem, mogą lekko puścić barwniki pod wpływem śmietanki), i batoniki ww, któymi obłożone są boki ciasta. 

 



 

 

przepis i inspiracja do ozdoby pochodzi z blogu cukrowawrozka.pl

czwartek, 05 września 2013

 


Składniki: 

  • 200g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 4 gruszki (moje były niezbyt duże, jeśli posiadacie duże - wystarczą dwie)
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej 

Beza:

  • 3 białka 
  • 150g cukru pudru

 

Przygotowanie: 

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli  i przyprawy.
2. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). 
4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół na 30 minut.
Beza:6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).
7. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
8. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 30minut, następnie wyjąć ciasto i studzić na blacie. Delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.

 

 



 

przepis pochodzi z blogu małacukierenka.pl  

 
1 , 2 , 3









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne