niedziela, 27 stycznia 2013

 

Składniki( na 12 muffinek):

  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 morele
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • aromat śmietankowy

Na krem:

  • kostka masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru

Motylki przygotowałam już wcześniej z masy cukrowej, także robionej samodzielnie, udekrowowane  pisakami z brokatem dr. Oetkera.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy 200
  2. Olej łączymy z jajkami za pomocą trzepaczki, dodajemy śmietanę i parę kropelek aromatu
  3. W osobnej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia)
  4. Składniki suche i mokre łączymy mieszając szybko i energicznie, tylko do połączenia składników
  5. Wkładamy odrobinę ciasta do foremek wyłożonych papilotkami
  6. Układamy kawałki moreli (dość spore kostki) na środku babeczek
  7. Przykrywamy resztą ciasta
  8. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut , ciasto należy sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem do szaszłyków.

Krem:

  1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy
  2. Masło ubijamy żeby aż stanie się puszyste
  3. Dodajemy białą czkoladę, miksujemy
  4. Słodzimy wedle uznania
  5. Dekorujemy babeczki dopiero po ostygnięciu

 

 

Smacznego! :)

czwartek, 17 stycznia 2013
Bardzo często w drodze na uczelnie w jednej z popularnych sieciówek zdarza mi się kupować przepyszne rogale z nutellą, posypane właśnie kokosowymi wiórkami z racji, że bardzo lubię to połączenie postanowiłam zrobić je samodzielnie. Polecam szczególnie gdy macie ochotę na coś słodkiego a nie chcecie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu :)
niedziela, 13 stycznia 2013
Babeczki z przepisu Nigelli, a raczej na jego bazie, już od dawna gościły w mojej kuchni, jednakże teraz prezentuję je w zupełnie nowej formie. Babeczki są wiglotne, o cudownym smaku czekolady i banana, podane z bitą śmietaną smakują jeszcze lepiej. A wafelki po lodach wbrew pozorom są idealnymi foremkami dla babeczek, w piekarniku nic się z nimi nie stało, pozostały pyszne i chrupiące.Babeczki w takiej formie robią piorunujące wrażenie na gościach i są cudowną ozdobą stołu.
piątek, 11 stycznia 2013
Już od dawna zamierzałam założyć bloga z przepisami, docelowo mają to być przepisy na słodkości, ale z racji wielu próśb i dnia (dzień wegetarianizmu) zaczniemy wytrawnie - od tarty.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne