czwartek, 28 lutego 2013

 

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • ciasto drożdżowe:
  • 400g mąki
  • 220ml wody
  • 60g oleju
  • 7g drożdży instant
  • 2łyżki cukru
  •  Konfitura truskawkowa

Kruszonka:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mąki

 

 Przygotowanie:

  1. Drożdże przesiać z mąką, dodać resztę składników i długo wyrabiać ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące
  2. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  3. Ciasto podzielić na 8 części, uformować drożdżówki, ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20minut
  4. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mieszam olej, mąkę i cukier i odstawiam do lodówki
  5. W każdej z drożdżówek odbić denko szklanki (najlepiej takiej do zimnych napojów) aby zrobić dołeczek, który wypełniamy dwoma łyżkami konfitury.
  6. Całość posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki i roztartą między palcami
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).

Smacznego! :)

piątek, 15 lutego 2013
Idealny przepis na miłą walentynkową niespodziankę lub na inną miłosną okazję. Efeket, który jest dość prosty do osiągnięcia, a robi pioronujące wrażenie (telefony od koleżanek mamy z pracy z gratulacjami i dopytywaniem "jak zrobić coś takiego?!" to potwierdzają). Zapraszam do lektury! :)
środa, 06 lutego 2013
Smażyłam już pączki z wielu przepisów, jednakże jeszcze żadne nie były tak pyszne jak dzisiejsze. Dowodem na ich niepowtarzalny smak była pozytywna krytyka ze strony rodziny, która od wiek wieków za jedyne i słuszne uznaje pączki babci. Na początku od wujka usłyszałam, że jak chcę robić pączki to powinnam jechać do babci, ona przecież ma przepis w małym palcu, a po konsumpcji... no cóż, powiedzieli, ze mam dzownić jak będę robić je po raz kolejny i, że chyba zaczną zamówienia składać u mnie. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu na pączki z Moich Wypieków.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne