sobota, 22 lutego 2014

 



Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier puder, posypki, barwniki spożywcze

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wymieszac z suchymi drożdżami (jeśli korzystanie z drożdży świeżych najpierw musicie zrobić rozczyn). 
  2. Dadać pozostałe składniki, zagnieść pod koniec dodając tłuszcz.
  3. Wyrobiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne 
  4. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1,5h 
  5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok 1cm 
  6. Wycinać donaty szklanką lub kieliszkiem ze średnicą okolo 7cm, malym kieliszkiem wycinac srodki (ja je zostawiam i smażę z nich malutkie okrągłe pączusie)
  7. Zostawić do podwojenia objętość na około pół godziny
  8. Olej rozgrzać do 175st. C
  9. Smażyć donaty z obu stron na złocisty kolor
  10. Jeszcze ciepłe lukrować i posypywać posypkami

 

Smacznego! :)

 










Durszlak.pl


Przepisy kulinarne