wtorek, 28 maja 2013

Na kruche ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  •  1 kostka dobrego masła
  •  płaska łyżeczka soli
  •  2 żółtka
  • odrobina curry i ziół prowansalskich

Na farsz:

  • ok. 450g brokuł, ugotowanych na miękko
  • pół kostki masła
  • czosnek
  • trzy łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • kilka rzodkiewek
  • kiełki

 

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy składniki na ciasto, chłodzimy w lodówce ok 1h
  2. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy ciastem.
  3. Pieczemy babeczki obciążone np fasolą [i przykryte wcześniej np papierem do pieczenia] ok 170st przez 10 minut, a następnie już bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut
  4. Babeczki studzimy i przygotowujemy farsz: brokuły odsączamy z wody na ręczniku kuchennym a następnie na pomocą blendera łączymy je z masłem aż powstanie brokułowa pasta, dodajemy siemię lniane, przyprawiamy wedle upodobania
  5. Krem możemy wycisnąc na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką
  6. Każdą babeczkę dekorujemy kiełkami i pokrojonymi rzodkiewkami

Smacznego!

 

 












Durszlak.pl


Przepisy kulinarne