niedziela, 22 września 2013

 

Na tortownicę ok 20cm

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Krem:

  • 250 g serka kremowego
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z kakao, wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzep z jajkami, wanilią i olejem.
  2. Zawartość obu misek połącz – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodaj  kawę i mieszaj do połączenia składników. 
  3. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Piecz w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. (u mnie trochę krócej ale ja piekłam w tortownicy o śr. 16cm) Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchyl drzwiczki piekarnika i studź ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij z formy i ostudź do końca.
  4. Przygotuj w tym czasie krem. Serek utrzyj z cukrem pudrem (na początku radze dodać tylko połowę w zależności od tego jak słodki krem lubicie dosypcie go więcej). Stopniowo dodawaj śmietankę cały czas miksując. Dodaj kawałki pokruszonych ciasteczek Oreo i wymieszaj wszystko łyżką. 

Dekoracja: 

  • w moim przypadku to m&msy wysypane na krem (przed samym podaniem, mogą lekko puścić barwniki pod wpływem śmietanki), i batoniki ww, któymi obłożone są boki ciasta. 

 



 

 

przepis i inspiracja do ozdoby pochodzi z blogu cukrowawrozka.pl

czwartek, 05 września 2013

 


Składniki: 

  • 200g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 4 gruszki (moje były niezbyt duże, jeśli posiadacie duże - wystarczą dwie)
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej 

Beza:

  • 3 białka 
  • 150g cukru pudru

 

Przygotowanie: 

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli  i przyprawy.
2. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). 
4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół na 30 minut.
Beza:6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).
7. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
8. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 30minut, następnie wyjąć ciasto i studzić na blacie. Delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.

 

 



 

przepis pochodzi z blogu małacukierenka.pl  

niedziela, 01 września 2013
Dzisiaj przepis na proste, szybkie a przy okazji smaczne i cieszące oko danie. Zapraszam :)









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne