niedziela, 01 września 2013
Dzisiaj przepis na proste, szybkie a przy okazji smaczne i cieszące oko danie. Zapraszam :)
środa, 14 sierpnia 2013
Z okazji wczorajszej nocy spadających gwiazd postanowiłam i dla podniebienia przygotować coś specjalnego, babeczki z brzoskwiniami i butter creamem ozdobione gwiazdkami z masy cukrowej wyglądały przepysznie. I z pewnością były jednym z marzeń mojego Ukochanego. ;)
niedziela, 11 sierpnia 2013
Idealnie krucha, megaowocowa tarta idealna na letnie leniwe popołudnia. Na stole prezentuje się bajecznie i równie pysznie smakuje.
czwartek, 27 czerwca 2013
Idealny wakacyjny deser, smaczny zarówno na zimno jak i na gorąco, prosty i szybki w wykonaniu, z łatwością można wykorzystać też do niego inne sezonowe owoce :) Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.
sobota, 08 czerwca 2013
Już od jakiegoś czasu, czy to na uczelni, czy w domu zajadam się zbożowymi ciasteczkami belVita i w mojej głowie ciągle szukałam pomysłów do czego mogłabym je wykorzystać w kuchni, z racji ostatnich gorących dni, sezonu na rabarbar, który również uwielbiam, i ochoty na spróbowanie czegoś nowego wpadłam na pomysł zrobienia domowych lodów na kruchym ciasteczkowym spodzie, całość okazała się być strzałem w dziesiątkę. Polecam wszystkim fanom rabarbaru i ciasteczek! :)
wtorek, 28 maja 2013

Na kruche ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  •  1 kostka dobrego masła
  •  płaska łyżeczka soli
  •  2 żółtka
  • odrobina curry i ziół prowansalskich

Na farsz:

  • ok. 450g brokuł, ugotowanych na miękko
  • pół kostki masła
  • czosnek
  • trzy łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • kilka rzodkiewek
  • kiełki

 

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy składniki na ciasto, chłodzimy w lodówce ok 1h
  2. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy ciastem.
  3. Pieczemy babeczki obciążone np fasolą [i przykryte wcześniej np papierem do pieczenia] ok 170st przez 10 minut, a następnie już bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut
  4. Babeczki studzimy i przygotowujemy farsz: brokuły odsączamy z wody na ręczniku kuchennym a następnie na pomocą blendera łączymy je z masłem aż powstanie brokułowa pasta, dodajemy siemię lniane, przyprawiamy wedle upodobania
  5. Krem możemy wycisnąc na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką
  6. Każdą babeczkę dekorujemy kiełkami i pokrojonymi rzodkiewkami

Smacznego!

 

 



niedziela, 21 kwietnia 2013

Składniki na spód:

  • 195g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115g masła
  • 1 żółtko 

budyń cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 100g masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

beza:

  • 2 białka
  • 70g cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej 

do ozdoby:

  • 6 plasterków cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, lub wrzucić do malaksera, zrobić kulę i schłodzić co najmniej pół godziny 
  2. W tym czasie przygotować budyń: jajka ubić z cukrem, dodać masło, sok z cytryn, mąkę ziemniaczaną i wymieszać wszystko przelać do garnka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. UWAGA w pewnym momencie krem zacznie gęstnieć momentalnie, więc trzeba go pilnować, gdy zgęstnieje zostawiamy do przestudzenia :)
  3. Blachę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszką manną lub bułką tartą, piekarnik rozgrzewamy do 200oC
  4. z lodówki wyjmujemy kruche ciasto, na lekko posypanym mąką blacie wałkujemy je i przenosimy na blachę
  5. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np fasolą, tak przygotowane ciasto pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy kolejne 5 minut, studzimy
  6. Przygotowujemy bezę, białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania powoli dodając cukru pudru i mąki ziemniaczanej
  7. Na tartę wylewamy przygotowany wcześniej budyń, a następnie przykrywamy to ubitą pianą z białek i układamy kawałki cytryn
  8. Całość pieczemy jeszcze ok 15 minut w 180oC

 

Smacznego!

czwartek, 11 kwietnia 2013
Jeśli kochacie czekoladę to ten przepis jest dla Was. Cudownie czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto z płynną czekoladą w środku, to idealny deser, szczególnie gdy wiosna zamiast słońca serwuje nam śnieg z deszczem.
wtorek, 09 kwietnia 2013
Dzisiaj ponownie wytrawny wpis, jednakże patrząc na pogodę za oknem chociaż do kuchni staram się wprowadzić trochę barw. Śniadanie idealne do wykorzystania nadmiaru kaszy gryczanej ugotowanej do obiadu. Szybkie, tanie, pożywne a nade wszystko bardzo smaczne i wiosenne! :)
piątek, 29 marca 2013
Dzisiaj nie będzie przepisu na nic do pieczenia, ponieważ nawet już nie pamiętam z czego zrobione były babeczki na których usiadły w zeszłym roku wielkanocne kurczęta. Ale podzielę się z wami autorskim przepisem na kurczaki, które idealnie nadają się do ozdabiania wielkanocnych babeczek. Pięknie prezentują się na stole i w dodatku super smakują. :) Przepis zawiera surowe jajka, co niektórych może zniechęcić, w internecie są dostępne także inne przepisy na domowej roboty raffaello, bez użycia surowych jajek. Bo te kurczaki to nic innego, jak przepyszne, znane wszystkim kuleczki w domowym wydaniu.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne