wtorek, 26 marca 2013
Powoli zaczynam przygotowania do wielkanocnego pieczenia, tak więc dzisiaj przedstawiam absolutny must have na świątecznym stole. Delikatne ciasto z kwaśnymi malinami, które idealnie przełamują słodycz kremu z serka mascarpone.
poniedziałek, 18 marca 2013
Przepis na jedno z prostszych ciast świata, na które ostatnio męczyła mnie ogromna ochota. Niezawodne połączenie jabłek i cynamonu obsypanych cukrem pudrem. Ciasto, które warto upiec dla samego aromatu, który podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu.
piątek, 08 marca 2013
Posiadając księżniczkowy pokój i uwielbiając wszystkie różowopodobne twory i słodkości w takim też klimacie chciałam upiec tort i urodzinowe dodatki, ale czasem potrzeba trochę dystansu. Dlatego też zapraszam Was do mojego prosiaczkowego świata :)
czwartek, 28 lutego 2013

 

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • ciasto drożdżowe:
  • 400g mąki
  • 220ml wody
  • 60g oleju
  • 7g drożdży instant
  • 2łyżki cukru
  •  Konfitura truskawkowa

Kruszonka:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mąki

 

 Przygotowanie:

  1. Drożdże przesiać z mąką, dodać resztę składników i długo wyrabiać ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące
  2. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  3. Ciasto podzielić na 8 części, uformować drożdżówki, ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20minut
  4. W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mieszam olej, mąkę i cukier i odstawiam do lodówki
  5. W każdej z drożdżówek odbić denko szklanki (najlepiej takiej do zimnych napojów) aby zrobić dołeczek, który wypełniamy dwoma łyżkami konfitury.
  6. Całość posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki i roztartą między palcami
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).

Smacznego! :)

piątek, 15 lutego 2013
Idealny przepis na miłą walentynkową niespodziankę lub na inną miłosną okazję. Efeket, który jest dość prosty do osiągnięcia, a robi pioronujące wrażenie (telefony od koleżanek mamy z pracy z gratulacjami i dopytywaniem "jak zrobić coś takiego?!" to potwierdzają). Zapraszam do lektury! :)
środa, 06 lutego 2013
Smażyłam już pączki z wielu przepisów, jednakże jeszcze żadne nie były tak pyszne jak dzisiejsze. Dowodem na ich niepowtarzalny smak była pozytywna krytyka ze strony rodziny, która od wiek wieków za jedyne i słuszne uznaje pączki babci. Na początku od wujka usłyszałam, że jak chcę robić pączki to powinnam jechać do babci, ona przecież ma przepis w małym palcu, a po konsumpcji... no cóż, powiedzieli, ze mam dzownić jak będę robić je po raz kolejny i, że chyba zaczną zamówienia składać u mnie. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu na pączki z Moich Wypieków.
niedziela, 27 stycznia 2013

 

Składniki( na 12 muffinek):

  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 morele
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • aromat śmietankowy

Na krem:

  • kostka masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru

Motylki przygotowałam już wcześniej z masy cukrowej, także robionej samodzielnie, udekrowowane  pisakami z brokatem dr. Oetkera.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy 200
  2. Olej łączymy z jajkami za pomocą trzepaczki, dodajemy śmietanę i parę kropelek aromatu
  3. W osobnej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia)
  4. Składniki suche i mokre łączymy mieszając szybko i energicznie, tylko do połączenia składników
  5. Wkładamy odrobinę ciasta do foremek wyłożonych papilotkami
  6. Układamy kawałki moreli (dość spore kostki) na środku babeczek
  7. Przykrywamy resztą ciasta
  8. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut , ciasto należy sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem do szaszłyków.

Krem:

  1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy
  2. Masło ubijamy żeby aż stanie się puszyste
  3. Dodajemy białą czkoladę, miksujemy
  4. Słodzimy wedle uznania
  5. Dekorujemy babeczki dopiero po ostygnięciu

 

 

Smacznego! :)

czwartek, 17 stycznia 2013
Bardzo często w drodze na uczelnie w jednej z popularnych sieciówek zdarza mi się kupować przepyszne rogale z nutellą, posypane właśnie kokosowymi wiórkami z racji, że bardzo lubię to połączenie postanowiłam zrobić je samodzielnie. Polecam szczególnie gdy macie ochotę na coś słodkiego a nie chcecie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu :)
niedziela, 13 stycznia 2013
Babeczki z przepisu Nigelli, a raczej na jego bazie, już od dawna gościły w mojej kuchni, jednakże teraz prezentuję je w zupełnie nowej formie. Babeczki są wiglotne, o cudownym smaku czekolady i banana, podane z bitą śmietaną smakują jeszcze lepiej. A wafelki po lodach wbrew pozorom są idealnymi foremkami dla babeczek, w piekarniku nic się z nimi nie stało, pozostały pyszne i chrupiące.Babeczki w takiej formie robią piorunujące wrażenie na gościach i są cudowną ozdobą stołu.
piątek, 11 stycznia 2013
Już od dawna zamierzałam założyć bloga z przepisami, docelowo mają to być przepisy na słodkości, ale z racji wielu próśb i dnia (dzień wegetarianizmu) zaczniemy wytrawnie - od tarty.
1 , 2 , 3
 









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne