babeczki i muffiny

niedziela, 27 października 2013
Babeczki czekające od zeszłego roku na to, żeby pojawić się na blogu, sama się sobie dziwię, że przypomniałam obie o nim w dobrej porze :D A więc jeśli nie wiecie co zrobić z dynią, chociaż moim ulubionym dyniowym daniem jest zupa, ale ileż można ją jeść, to zapraszam do zapoznania się z przepisem na dyniowe muffiny w smaku i konsystencji przypominające trochę babeczki marchwiowe.
środa, 14 sierpnia 2013
Z okazji wczorajszej nocy spadających gwiazd postanowiłam i dla podniebienia przygotować coś specjalnego, babeczki z brzoskwiniami i butter creamem ozdobione gwiazdkami z masy cukrowej wyglądały przepysznie. I z pewnością były jednym z marzeń mojego Ukochanego. ;)
wtorek, 28 maja 2013

Na kruche ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  •  1 kostka dobrego masła
  •  płaska łyżeczka soli
  •  2 żółtka
  • odrobina curry i ziół prowansalskich

Na farsz:

  • ok. 450g brokuł, ugotowanych na miękko
  • pół kostki masła
  • czosnek
  • trzy łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • kilka rzodkiewek
  • kiełki

 

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy składniki na ciasto, chłodzimy w lodówce ok 1h
  2. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy ciastem.
  3. Pieczemy babeczki obciążone np fasolą [i przykryte wcześniej np papierem do pieczenia] ok 170st przez 10 minut, a następnie już bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut
  4. Babeczki studzimy i przygotowujemy farsz: brokuły odsączamy z wody na ręczniku kuchennym a następnie na pomocą blendera łączymy je z masłem aż powstanie brokułowa pasta, dodajemy siemię lniane, przyprawiamy wedle upodobania
  5. Krem możemy wycisnąc na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką
  6. Każdą babeczkę dekorujemy kiełkami i pokrojonymi rzodkiewkami

Smacznego!

 

 



wtorek, 26 marca 2013
Powoli zaczynam przygotowania do wielkanocnego pieczenia, tak więc dzisiaj przedstawiam absolutny must have na świątecznym stole. Delikatne ciasto z kwaśnymi malinami, które idealnie przełamują słodycz kremu z serka mascarpone.
niedziela, 27 stycznia 2013

 

Składniki( na 12 muffinek):

  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 morele
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • aromat śmietankowy

Na krem:

  • kostka masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru

Motylki przygotowałam już wcześniej z masy cukrowej, także robionej samodzielnie, udekrowowane  pisakami z brokatem dr. Oetkera.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy 200
  2. Olej łączymy z jajkami za pomocą trzepaczki, dodajemy śmietanę i parę kropelek aromatu
  3. W osobnej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia)
  4. Składniki suche i mokre łączymy mieszając szybko i energicznie, tylko do połączenia składników
  5. Wkładamy odrobinę ciasta do foremek wyłożonych papilotkami
  6. Układamy kawałki moreli (dość spore kostki) na środku babeczek
  7. Przykrywamy resztą ciasta
  8. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut , ciasto należy sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem do szaszłyków.

Krem:

  1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy
  2. Masło ubijamy żeby aż stanie się puszyste
  3. Dodajemy białą czkoladę, miksujemy
  4. Słodzimy wedle uznania
  5. Dekorujemy babeczki dopiero po ostygnięciu

 

 

Smacznego! :)

niedziela, 13 stycznia 2013
Babeczki z przepisu Nigelli, a raczej na jego bazie, już od dawna gościły w mojej kuchni, jednakże teraz prezentuję je w zupełnie nowej formie. Babeczki są wiglotne, o cudownym smaku czekolady i banana, podane z bitą śmietaną smakują jeszcze lepiej. A wafelki po lodach wbrew pozorom są idealnymi foremkami dla babeczek, w piekarniku nic się z nimi nie stało, pozostały pyszne i chrupiące.Babeczki w takiej formie robią piorunujące wrażenie na gościach i są cudowną ozdobą stołu.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne