ciasta

piątek, 15 listopada 2013

Składniki:

  • 400g mąki pszennej 
  • 300g cukru 
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany 
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 260ml oleju
  • 3 łyżki kakaa 

 

Przygotowanie:

  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i rozgniecione banany. Miksować chwilę na wysokich obrotach.
  2. Dodać mąkę sodę i sól. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki 
  3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
  4. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w 150 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut.

sobota, 19 października 2013
Dużo się ostatnio dzieje w moim życiu, a w domu ostatnio częściej niż zwykle mamy gości. Niedawno odwiedziła nas przyjaciółka mojej mamy, która jest na diecie, dostałam polecenie przygotowania jakieś sałatki z tej okazji, ale przyjęłam to jako wyzwanie i postanowiłam zrobić dietetyczne ciasto. Nie dość, że zawiera tylko zdrowe kalorie, to jest niesamowicie smaczne i podbiło podniebienia wszystkich gości, czego dowodem był fakt, że z kilku ciast stojących na stole to zniknęło jako pierwsze ;)
czwartek, 05 września 2013

 


Składniki: 

  • 200g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 4 gruszki (moje były niezbyt duże, jeśli posiadacie duże - wystarczą dwie)
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej 

Beza:

  • 3 białka 
  • 150g cukru pudru

 

Przygotowanie: 

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli  i przyprawy.
2. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). 
4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół na 30 minut.
Beza:6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).
7. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
8. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 30minut, następnie wyjąć ciasto i studzić na blacie. Delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.

 

 



 

przepis pochodzi z blogu małacukierenka.pl  

poniedziałek, 18 marca 2013
Przepis na jedno z prostszych ciast świata, na które ostatnio męczyła mnie ogromna ochota. Niezawodne połączenie jabłek i cynamonu obsypanych cukrem pudrem. Ciasto, które warto upiec dla samego aromatu, który podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne