tarty

niedziela, 11 sierpnia 2013
Idealnie krucha, megaowocowa tarta idealna na letnie leniwe popołudnia. Na stole prezentuje się bajecznie i równie pysznie smakuje.
niedziela, 21 kwietnia 2013

Składniki na spód:

  • 195g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115g masła
  • 1 żółtko 

budyń cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 100g masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

beza:

  • 2 białka
  • 70g cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej 

do ozdoby:

  • 6 plasterków cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, lub wrzucić do malaksera, zrobić kulę i schłodzić co najmniej pół godziny 
  2. W tym czasie przygotować budyń: jajka ubić z cukrem, dodać masło, sok z cytryn, mąkę ziemniaczaną i wymieszać wszystko przelać do garnka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. UWAGA w pewnym momencie krem zacznie gęstnieć momentalnie, więc trzeba go pilnować, gdy zgęstnieje zostawiamy do przestudzenia :)
  3. Blachę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszką manną lub bułką tartą, piekarnik rozgrzewamy do 200oC
  4. z lodówki wyjmujemy kruche ciasto, na lekko posypanym mąką blacie wałkujemy je i przenosimy na blachę
  5. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np fasolą, tak przygotowane ciasto pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy kolejne 5 minut, studzimy
  6. Przygotowujemy bezę, białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania powoli dodając cukru pudru i mąki ziemniaczanej
  7. Na tartę wylewamy przygotowany wcześniej budyń, a następnie przykrywamy to ubitą pianą z białek i układamy kawałki cytryn
  8. Całość pieczemy jeszcze ok 15 minut w 180oC

 

Smacznego!

piątek, 11 stycznia 2013
Już od dawna zamierzałam założyć bloga z przepisami, docelowo mają to być przepisy na słodkości, ale z racji wielu próśb i dnia (dzień wegetarianizmu) zaczniemy wytrawnie - od tarty.









Durszlak.pl


Przepisy kulinarne